Sztárhírek - Ezekre a tévéműsorokra leszünk nagyon kíváncsiak ősztől

A hét végén indul a 2012-13-as tévés évad, ami főképp azokat tölti el izgalommal, akik már unták a nyári ismétléseket, az uborkaszezont, a jelentéktelen sztárhíreket, az ötvenedszer ismételt Bud Spencert. A héten új epizódokkal van képernyőn több ismert, nagy táborral bíró sorozat, szombaton rajtol az X-Faktor is. Mire vár a magyar néző.
X-Faktor
Mindkét eddigi széria óriási nézettséggel ment, Ördög Nóra maradt, a négy mentor maradt, a látványelemek, trükkök, etapok ugyanazok - semmi nem indokol nagyobb nézettségcsökkenést. Vélhetően a show-k gyártásában erős RTL-gyár megint elkészít egy nagyon nézett évadot, megint előkerül egy-két tehetség, aki fennmaradhat pár évig. Riválisa a Voice lesz, de mire a TV2-n elrajtol a műsor, addigra az RTL már túl lesz négy-öt adásnapon.
Hol, mikor? RTL Klub, szeptember 1.
The Voice
Mivel az év dobásának szánja a TV2, és rengeteg pénzt ölt bele, már csak ezért is kíváncsi mindenki, hogy milyen lesz. A csatorna szerint teljesen más, mint a Megasztár (ez logikus, hiszen a nemzetközi licenc alapján kell készíteni), innentől pedig az számít majd, mennyire kedveli meg a közönség a négyfős zsűrit, hogyan muzsikál Szabó-Kimmel Tamás műsorvezetőként, és milyen hangú, milyen karakterrel bíró énekeseket találnak.
Hol, mikor? TV2, 2012 októbere (?)
Szombat esti láz
A Szombat esti láz a Dancing With The Stars hazai verziója, formátummegvétel nélkül, kissé átalakítva került a magyar nézők elé. Az előző évadokat szép számban nézték, ez az RTL2-re kerül. Eleinte úgy volt, hogy Stohl Andrással, akinek ez lehetett volna a nagy visszatérése a tévébe - de most úgy tűnik, Csonka András vezeti majd. A címe alapján szombaton kéne futnia, de akkor az X-Faktor van az RTL-en: mit találnak ki, hogy ne egymás nézőit vegye el a két költséges show?
Hol, mikor? RTL2, ősz vagy tavasz
Éden Hotel
Egyelőre nem született döntés arról, hogy tényleg elindul-e 2013 első felében. Az első két évad szép nézettséget hozott, ugyanakkor Viasat-szinten sokba is került - úgy tudjuk, 1,4 millió euró volt a 12 hetes műsorfolyam ára, marketingköltségek nélkül. Ha azonban a Viasat a harmadik legkedveltebb kereskedelmi tévé akar maradni, invesztálni kell, akár napi realitybe, mert a Cool és a Film+ feljött, és már nem az a helyzet, mint három éve. Az Éden Hotel csatornaépítési, imázsszempontból is jó volt, sokan beszéltek a műsorról (így a csatornáról is), a két záróbulira pedig ezrek akartak bejutni.
Hol, mikor? Viasat3, legkorábban 2013. tavasz
A nagy duett
Egészen szép nézettséggel ment a TV2-n, így a folytatást a SuperTV2-re szánja a tévétársaság, bízván abban, hogy ott zászlóshajó tud lenni. A nagy duett-ben nemcsak táncolnak a hírességek, mint a Szombat esti láz-ban, hanem főképp énekelnek, némi show mellett. Lehet erősebb tábora, de ahhoz nem "c minor" kategóriás celebek kellenek (az előző garnitúrával nem volt baj), a valódi, ismert, népszerű művészek pedig megkérik a gázsijukat.
Hol, mikor? SuperTV2, 2012 ősze
Házasodna a gazda
Az eddigi magyar párkeresők vagy rémesen komolyan vették magukat, mint a Nagy Ő a TV2-n, vagy annyira blőd és groteszk fordulatokat tartogattak a nézőknek, mint a Monty Python Repülő Cirkusza (Alekosz és Benkő csajozós műsoráról van szó). A gazdás kísérlet annyiban kockázatos, hogy itt valódi, romantikus sztorikat, még istállószagúan is érzelmes pillanatokat akar az RTL a képernyőre, azaz nem lehet Vilmos hercegnek öltöztetni a főhőst (mint az eszelős tekintetű Alekoszt), és nem lehet nevettetni Benkő hosszú, ám zavaros monológjaival, értetlenül pislogó, elvált, negyvenes, de jelentős dekoltázzsal bíró nőkkel.
Hol, mikor? RTL Klub, 2012. szeptember
I Love Gjoni
Nem nagyon volt ilyen műsor a magyar tévétörténetben - reality pedig egészen biztosan nem -, ami két évvel a leforgatása után is dobozban pihen. Delhusa Gjon pár nyári hetet szórakozott egy tucatnyi nő társaságában, ezt felvették, és a már-már szürreális Benkő feleséget keres mintájára tervezték leadni. Az akkori magyarázat szerint "az X-Faktor és a Való Világ keltette médiazajban" nem kapta volna meg a kellő figyelmet, de 2012 őszén már nincs akadálya annak, hogy megnézzük, milyen nők jelentkeztek a buzukis társául, milyen szöveggel csajozik a széplelkű dalnok. Groteszk humor várható, a párkeresőt remélhetőleg nem veszik komolyan egy percig sem a készítők (Alekosz nőzős műsora is komikusra volt leforgatva, blőd elemekkel).
Hol, mikor? RTL2, 2012. október
Fátylat rá!
A szép nézettséget szállító Négy esküvő egyfajta folytatása. Ott a menyasszonyok még egymás szertartását bírálták, a Fátylat rá! című műsorban más lesz a csavar: itt két jegyespárnak kell megegyeznie, akik közös esküvőn kelnek egybe. A tökéletes esküvőt természetesen teljesen másként képzelik el a párok: van, aki egy csárdában, hagyományos keretek között rendezné a lagzit, más inkább egy száguldó versenyautóban vagy épp rúdtáncosok között házasodna. A pároknak végül öt fontos pontban - a szertartás, a lagzi helyszíne, a ruha, a menü és a zene - kell megegyezniük, a műsor pedig azt követi végig, hogy a különféle elképzelésekkel bíró felek miként egyeznek meg, illetve miként próbálják meg rákényszeríteni az akaratukat a másikra. A két műsorvezető Horváth Éva és Müller Attila lesz.
Hol, mikor? Viasat3, 2012. szeptember
Legyen ön is milliomos!
Vágó és Fábry Sándor után Friderikusz volt a harmadik, aki megkapta ezt az immár klasszikus kvízt, és kétségkívül újított, mert néha körbekocogta a stúdiót a játékossal, fekvőtámaszt  nyomott, incselkedett vele, csupa olyat művelt, amit a kimért Vágó vagy a celebeket nem túlzottan kedvelő Fábry (aki csak úgynevezett hírességekkel játszott) nem tett. Az új Milliomos-t inkább azok nézték, akik Friderikuszt régen is szerették, a régi iskola híveit azonban nem biztos, hogy meg tudta megtartani. Az RTL-en már nem menne jól, aligha lenne 18-20 százaléka, de az RTL2 húzóműsora lehet - és a 2011-es feltámadáskor a csatorna jelezte, hogy eleve oda szánja.
Hol, mikor? RTL2, 2012 ősze.
Big Brother
A második szezon bukás volt 2003 tavaszán, Zsófira, Linyára, Gézura már nem sokan emlékeznek, oly rég volt. Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója szerint a Való Világ-szériák kifárasztották a napi beköltözős reality formátumát, de a jelek szerint ez mégsem jelenti azt, hogy nem lesz harmadik évad Big Brother. Mivel ősszel nem indul VV, mikor legyen a BB3, ha nem jövő év elején, ellenfél nélkül? Semmi akadálya, csak előbb elő kell teremteni bő egymilliárd forintot.
Hol, mikor? SuperTV2, talán jövőre.